Historia Och Utrymmen

Ett steg åt rätt riktning


Man växte upp på en bondgård så att ha smuts under naglarna bekom inte mig ett dugg, att allt startade i skolan var däremot något mina föräldrar säkert inte hade räknat med.

Den dagen glömmer man aldrig. En "tant" med sin korg full med häften och broschyrer samt mängder med solrosfrön hade kommit på besök till skolan och pladdrade i ett om något som hette 4H, allt prat om utflykter brydde jag mig inte om däremot var det vita häftet alla fick väldigt intressant. Sida efter sida med olika djurslag man kunde välja på att ha inom 4H, som åttaåring med stort hjärta för allt som hade med djur att göra så var det rena himmelriket!  

Den eftermiddagen gick jag hem svävandes på moln, mina föräldrar satt vid köksbordet och drack sitt kaffe, lycklig gav jag dem häftet där det stod att jag skulle delta inom hönsskötsel. handfallna satt de där, min mor blev en aning röd och gruffade något om att det skulle inte bli på tal om att ha höns. Om inte det hade varit för min far som alltid lät en få pröva på allt så hade jag knappast haft höns idag, han ryckte på axlarna och sa att det kan inte skada att testa på en sommar...  

Sommaren gick över till vinter, mina fem hönor (Sussex & Rhode islands) Samt tupp (Sussex) fick stanna kvar. sommaren därpå köptes tio hönor till, de var av rasen skånsk blommehöna, det lustiga  med den historien var att det var mamma som ville ha flera...

Som sagt var, en liten händelse kan verkligen ändra på allt, om det så bara är en liten broschyr med några hönor på framsidan.

 

 Att skapa utrymme


Första året jobbade man mycket i den gamla ladugården, två inhägnader gjordes och hönsen hade hur mycket utrymme som helst, två år senare var det omöjligt att ha det så, vi ville ta fram avelsgrupper men hade ingenstans att sätta dem. Det blev att ta sig en funderare om man skulle fortsätta som vi gjort eller utvecklas, såg, hammare och spik, det blev en ny inhägnad i gången.

I dagens läge så finns det 6 avdelningar i ladugården, nu har vi nog nästan använt upp allt utrymme och vi hoppas att det räcker. För att underlätta för oss när vi skriver dagbok om vad vi gör med vilka utrymmen så skrev jag på varje inhägnad en siffra, avd. 1-6.

Här följer avdelningarnas huvudsakliga användning:

Avd.1 är uppdelad i tre små inhägnader, A, B och C. I avd a och b lär det främst finnas avel och kycklingar, dessa två inhägnader är sammankopplade med en lucka som kan hållas öppen om man behöver behöver extra mycket rum. Avd. c skall främst vara till för sjuka individer eller höns som visar aggressivt beteende mot andra.

Avd.2 Här går enbart Maranerna, sommartid står utrymmet oftast tomt eftersom hönsen oftast håller sig utomhus. avdelningen har jordgolv.

Avd.3 Även i det här utrymmet så finns det jordgolv men i hela området så finns det stora stenar strax under ytan. Avdelningen har precis modifierats om och här kan man hitta Guld fasanerna och Påfåglarna. Inhägnaden har en hylla och flera grenar och rep som ger fåglarna bra med sittutrymme uppe vid taket.

Avd.4 Värphönsens utrymme, denna avdelning blev byggd först av alla och är även störst, under vintern huserar normalt 50-70 individer, kapaciteten ligger på 130. Alla de olika hönsraserna spenderar mer eller mindre sin vintertid här, förutom när de sätts undan till avel. Denna avdelning har även en stor utehage dit de kan gå under sommarmånaderna. Det är också främst från avdelning 4 som vi har till försäljning av höns.

Avd.5 I denna avdelning så är det tänkt att hålla främst kaniner vintertid. Denna avdelning ligger i ett litet rum, typ som ett sidorum. När man kommer in i rummet möts man av 8 luckor. Alla burarna är trä, täckt med hönsgaller, får se hur länge det håller. Med denna avdelning kan vi få rum för våra Lejonmans kaniner.

Avd.6 Stora burar för stora kaniner, här så finns våra belgiska jättar. Det är fem stora burar som finns innanför ladugårdsdörren, också dessa är gjorda i trä men det verkar inte som att våra jättar är särskilt intresserad av att gnaga sönder burarna. vintertid så är alla burarna ockuperade av jättarna men under sommaren så är två burar fyllda med kaninungar av alla de slag som skall säljas/uthyras, här får de mycket utrymme för lek och kunderna kan enkelt välja ut sin favorit/favoriter.

 

Välkommen

Matägg säljes året runt

Parningar

Nu har årets första
kaninungarna fötts på Gården!

 

Kontakt

Madeleine Långkvist
Mob: 040 415 42 38
Havrasv. 167
Övermalax 66140

madeluskan87@hotmail.com

Andra sidor

  • www.Hautomakone.fi
     - säljer hönsartiklar

En annonssida som jag använder flitigt:

  • Vi finns även på facebook! "Dollis Farm"
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)